טיפים ודגשים להכנת אוזני המן

לא מזמן פרסמתי כאן מתכון חדש שלי לאוזני המן, מתוך הספר שלי “אם לסבתא היה מיקסר”. וכרגיל אצלי - כשמדובר באהבות חדשות אני משוחדת לגמרי. נכון לעכשיו זו מבחינתי הגרסא המושלמת לאוזני ההמן, ואם תבואו אליי בחג, היא היחידה שתהיה על השולחן.אבל למי שאוהב לבחור, הנה עוד שתי אפשרויות לבצקים: מתכון אחד חמאתי שלי, ללא ביצים כלל, ומתכון אחד ותיק, שאני עוד זוכרת מהילדות. ויש גם רעיונות לגיוונים לבצק ולמליות בטעמים שונים, שישתדכו בשמחה לכל בצק. חג שמייח!

אוזני המן בהשראת פרח הריבה (מבצק עוגיות חמאה, ללא ביצים)

הפעם אני רוצה לשתף אתכם קצת בתהליך של פיתוח מתכון. אני אוהבת אוזני המן, אבל בגלל שהבצק דומיננטי מאוד בהן, ותמיד יש תחושה של יותר מדי בצק ופחות מדי מילוי בתוך אוזני המן, הבצק צריך להיות לא פחות ממושלם - וכשאני אומרת מושלם אני מתכוונת לבצק פריך חמאתי ונמס בפה (אני מעדיפה אותו בהרבה על בצק השמרים הקר שלפעמים משתמשים בו גם להכנת אוזני המן). אחת העוגיות שאנחנו הכי אוהבים בבית הן עוגיות פרח ריבה - מדובר בעוגייה מ”קבוצת” עוגיות אוזני המן - עוגיות עם הרבה בצק, מעט מילוי.

הבצק הזה מיוחד ונימוח בפה במיוחד, כי הוא אינו מכיל ביצים או חלמונים כלל, אלא בעיקר חמאה וקמח (וקצת אבקת סוכר כמובן, שחוץ ממתיקות תורמת למרקם העדין). הכנתי מהבצק הזה אוזני המן, והן יצאו מעט דחוסות וכבדות, ואז הבנתי שרק דבר אחד היה חסר לבצק הזה כדי להפוך לאוזן המן מושלמת - וזה קצת אבקת אפייה, כדי לתת לו טיפה נפח ואווריריות, שהאזניים לא ייצאו כבדות. ניסיתי להכין אותו עם קמח תופח, והאזניים תפחו יותר מדי וגם קצת נפתחו במהלך האפייה, אז הכנתי שוב עם בצק רגיל וקצת קצת אבקת אפייה. ועוד לפני שהם יצאו מהתנור ידעתי ש-זה זה.

טעימה לאחר הצינון (ותאמינו לי שהיה קשה להתאפק) אישרה שמדובר באוזני המן מצוינות. אחר כך האוזניים עברו לכמה טועמים ואושרו בלי מילים (הפה היה מלא…). אז הנה המתכון המנצח שלי לבצק אוזני המן, וכמובן מגוון מליות - מלית הפרג המסורתית ועוד רעיונות אחרים למילוי.

ורק לפני שמתחילים שני טיפים חשובים:

  1. שימו לב לאפייה - העוגיות צריכות להישאר בהירות יחסית ולא להשחים.
  2. נסו לעבד את הבצק כמה שפחות, כדי לשמור עליו פריך ונמס בפה. עיבוד יתר יניב אוזני המן קשות.

כמות: 40-50 אוזני המן

מצרכים לאוזני המן:
200 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
2 כוסות גדושות קמח (300 גרם)
1/2 כפית אבקת אפייה
1 שקית אבקת סוכר (100 גרם)
1 כפית תמצית וניל
¼ כפית מלח
¼ עד 1/3 כוס חלב

למלית:
מלית לפי הטעם (ראו הצעות בהמשך)

לקישוט:
אבקת סוכר עוגיות פרח ריבה

אופן ההכנה:

  1. במעבד מזון מעבדים חמאה עם קמח, אבקת אפייה, אבקת סוכר, תמצית וניל ומלח לתערובת פירורית. מוסיפים את החלב ומעבדים רק עד לקבלת בצק אחיד - מוסיפים בהתחלה רק רבע כוס חלב , ואם הבצק עדיין פירורי ויבש מוסיפים את יתרת החלב. משתדלים לעבד כמה שפחות.
  2. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומצננים שעה-שעתיים במקרר.
  3. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  4. מרדדים על נייר אפייה מקומח לעלה דק, בעובי 3 מ”מ, קורצים לעיגולים, מניחים כפית מלית במרכז כל עיגול וצובטים את השוליים לקבלת צורת אוזני המן. מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים בתנור למשך כ-15-20 דקות, עד ששולי העוגיות זהובים והעוגייה עדיין בהירה.
  5. מצננים, מקשטים באבקת סוכר ומגישים או שומרים בכלי אטום בטמפ’ החדר.

גיוונים לבצק אוזני המן:

בצק פרג: מוסיפים 2 כפות פרג שלם או טחון, יחד עם הקמח.

בצק שומשום: מוסיפים 2-3 כפות שומשום, יחד עם הקמח.

בצק קינמון: מתבלים בכפית קינמון.

בצק מועשר בשקדים: מחליפים חצי כוס מהקמח בחצי כוס שקדים טחונים.

בצק בניחוח תפוז: מוסיפים לבצק קליפת תפוז מגוררת וכמה טיפות תמצית פריחת הדרים (מיזהר).

בצק שוקולד: מחליפים 3 כפות מהקמח ב-3 כפות קקאו מנופה.

בצק זברה בשחור-לבן: מחלקים את הבצק לשניים, ולשים לתוך חצי מהכמות 3 כפות קקאו. ממשיכים לפי הוראות העיצוב במתכון הבא.

אפשר למלא בכל מה שאוהבים

אוזני המן של פעם

זה התחיל מלצייר על בריסטול צבעוני ולקשט אותו בפייטים ונצנצים. אחר כך אמא היתה גוזרת אותו ומכינה ממנו כובע של ליצן, במיומנות של אמהות, שנראתה לי כמו קסם. ואז היינו ממלאות את הכובע בממתקים (גם קצת חטיפים קנויים, אני חייבת להלשין) ובאוזני המן שהיינו מכינות יחד שלושתנו - אמא, אחותי דנה ואני. אז לא יכולתי לכתוב את ספיישל פורים בלי לתת את המתכון המעולה ההוא של אמא שלי, שבטח לקוח מאחד הספרים “של פעם” (…המטבח באהבה/עוגות לכל עת וכו’).

כמות: 40-50 אוזני המן

חומרים לאוזני המן:
200 גרם חמאה חתוכה לקוביות
21/2 כוסות קמח רגיל (350 גרם)
1/2 כוס סוכר (100 גרם)
1 כפית תמצית וניל
2 חלמונים
1/4 כוס ברנדי (60 מ”ל)
קליפה מגוררת מחצי לימון (אם אוהבים)

למלית:
מלית לפי הטעם

לקישוט:
אבקת סוכר

אופן ההכנה:

  1. במעבד מזון מעבדים חמאה עם קמח, סוכר ותמצית וניל לתערובת פירורית. מוסיפים את החלמונים והברנדי ומעבדים רק עד לקבלת בצק אחיד. משתדלים לעבד כמה שפחות.
  2. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומצננים שעה-שעתיים במקרר.
  3. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  4. מרדדים על נייר אפייה מקומח לעלה דק, בעובי 3 מ”מ, קורצים לעיגולים, מניחים כפית מלית במרכז כל עיגול וצובטים את השוליים לקבלת צורת אוזן המן. מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים בתנור למשך כ-15-20 דקות, עד ששולי העוגיות זהובים והעוגייה עדיין בהירה.
    מצננים , מקשטים באבקת סוכר ומגישים או שומרים בכלי אטום בטמפ’ החדר.

מליות לאוזני המן

מלית פרג: בסיר מרתיחים 1 כוס חלב עם ¾ כוס סוכר ו2 כפות דבש. מוסיפים 200 גרם פרג טחון ומבשלים 2-3 דקות על אש נמוכה עד שהפרג סופח מהנוזלים. מסירים מהאש ומערבבים פנימה 25 גרם חמאה. מצננים ומוסיפים קליפה מגוררת מלימון אחד, ו2-3 כפות פירורי עוגיות (למשל פתי בר טחונים), או שקדים טחונים. למלית עשירה יותר בטעמים (הכוללת גם צימוקים ועוד דברים טובים) אפשר להשתמש במלית של קראנץ הפרג של הנס ברטלה.

מלית נוטלה: כאן צריך להסמיך את הממרח עם “חומר יבש” כדי שלא יגלוש במהלך האפייה - אני מחממת את ממרח הנוטלה כמה שניות במיקרוגל לריכוך, שיהיה נוח לערבוב, ומוסיפה פנימה פירורי פתי בר, פירורי עוגת שוקולד אם יש לי או אגוזי לוז קצוצים גס, עד שהמרקם של הממרח מסמיך.

מלית שוקולד חלבה: מערבבים הרבה חלבה מפוררת או שערות חלבה לממרח שוקולד (עד שהמרקם מסמיך). מערבבים פנימה קצת עוגת שוקולד מפוררת או פירורי עוגיות.

מלית תמרים ואגוזים: מערבבים ממרח תמרים עם מעט קינמון ואגוזים קצוצים.

מלית ריבה ואגוזים: מערבבים ריבת פובידל או ריבה אחרת שאוהבים עם אגוזים קצוצים. אם הריבה קשה לערבוב מחממים קצת במיקרוגל. קחו בחשבון שמלית ריבה קצת יותר בעייתית באפייה, קצת נוזלת החוצה והאוזניים יוצאות שטוחות יותר, אבל עדיין מעולות בטעמן.

מלית אגוזי לוז: מרתיחים כוס חלב וכוס סוכר , מוסיפים 20 גרם חמאה ומערבבים. מוסיפים 1 כוס גדושה אגוזי לוז קלויים וטחונים וכפית תמצית וניל. מצננים, ואם המלית עדיין נוזלית מדי אחרי הצינון מוסיפים עוד אגוזים טחונים או עוגיות פתי בר טחונות, עד למרקם סמיך.

מלית מייפל פקאן: מערבבים ¾ כוס אגוזי פקאן טחונים עם ¼ כוס סוכר, 2 כפות סירופ מייפל וחלבון אחד.

כל מה שרציתם לדעת על ג’לי

טוב, אנחנו כבר יכולים לדמיין את התגובות הנזעמות… ג’לי? הדבר הרוטט והסופר-צבעוני הזה, שמכינים מאבקה? מה, נגמרו המתכונים האמיתיים?

ובכן, נגיד את זה כבר בהתחלה - הכתבה הזו לא מיועדת למי שמחפש כרגע פרוייקט פטיסרי מאתגר, מהסוג שיימלא לו את היום- יומיים-שבוע הקרובים. מתכונים מורכבים כאלה אפשר למצוא במקומות אחרים. בין השאר, בפרק המיוחד בספר “סודות מתוקים 2” (שבו הוראות מפורטות להכנה של קרואסון מא’ ועד ת’, מתכוני “מקרונים” ועוד). גם בספר הבא, בלי נדר, עוד יופיעו כמה פרוייקטים חדשים.

אבל עם בוא החום הגדול- ובעיקר עם בוא החופש הגדול- מתוקים קלילים שאפשר להכין “עם” ו”ל”ילדים תופסים מקום חשוב אצלנו במטבח. וזה בדיוק הזמן להעריך מחדש את ידידנו הג’לי.

אז למה ג’לי?

  • כי זה קינוח אינסטנט, מהיר מאוד. וכאמור, “מתכון לעצלנים”הוא לא תמיד דבר רע…
  • כי לא צריך להפעיל לכבודו תנור, מיקסר או מעבד מזון- אלא רק קומקום (מתאים להפעלות של ילדים גם במקומות שבהם אין מטבח מצוייד).
  • כי יחסית לקינוחים אחרים הוא דל בקלוריות, ושומן אין בו בכלל (לסובלים מסכרת- בסופרים יש היום גם ג’לי ללא סוכר).
  • כי באופן מפתיע, בג’לי הפירות הקנוי אין בדרך כלל ג’לטין אמיתי, אלא רק מקרישים צמחיים. יתרון גם לנמנעים ממוצרים מהחי אבל גם לאלה שתהליך הפקת הג’לטין מרתיע אותם.

איזה ג’לי לבחור?

בעקרון מה שמתחשק, לפי הטעם והצבע. כן כדאי להציץ במרכיבים על האריזה כדי לברר אם צבעי המאכל הם טבעיים (מה שעדיף, כמובן). כדי להכין ג’לי בכמה שכבות קונים יותר מצבע אחד- ורצוי ללכת על צבעים מובחנים זה מזה (אננס ותות יצרו ניגוד צבעוני בולט יותר מאשר תות ודובדבן, למשל).

איך מכינים?

מערבבים מים רותחים עם אבקה קנויה לפי ההוראות על האריזה, רצוי בעזרת מטרפה ידנית. אם רוצים ג’לי סמיך יותר (למשל, אם מתכוונים ליצור ממנו צורות) משתמשים בקצת פחות מים ממה שמצויין בהוראות.
אם משתמשים בג’לי כדי לכסות עוגה או קינוח קרים, כדאי להקפיא מעט את הקינוח לפני כן- וגם לחכות טיפה (עד 5 דקות) בין הכנת את הג’לי למזיגה שלו אותו על העוגה. הג”לי בשלב הזה יהיה פחות לוהט, אבל עדייין לא סמיך ויציב מדי לכיסוי המלית.

תראו ילדים, קסם!

אל תפספסו את השינוי המפתיע בצבע האבקה. אם אתם מלווים ילדים שמכינים ג’לי בפעם הראשונה, תנו להם לנחש איזה צבע יהיה לאבקה שבאריזה עוד לפני שתפתחו אותה (אתם בעצמכם זכרתם שהיא לבנה או כמעט לבנה?) ולהנות מהמהפך שחל בה עם הוספת המים. עם ילדים גדולים יותר אפשר להזכיר בהזדמנות הזו את המושג “ריאקציה כימית” ולהסביר קצת על שינוי תכונות בתערובות (ואם לא באמת זוכרים משהו מהתיכון, אפשר תמיד להגיד “זה קטע של כימיה, חמוד, אתה יכול למצוא על זה הרבה מידע מעניין בויקיפדיה”.).

שאלות ותשובות נפוצות

בעמוד הבא תוכלו למצוא תשובות לשאלות הנפוצות ביותר שנשלחות אלינו לאתר.

לפני הכול כדאי לדעת:

*לשאלות בנושא הזמנות ומוצרים, ניתן לפנות לחנות, לדוא”ל shop@carine.co.il או לטלפון 04-8755520.

*לשירות לקוחות רוסופרו (רוסולינג), סדרת “סודות מתוקים למטבח” פנו לדוא”ל info@rosoling.co.il או לטלפון 03-5188871.

חיפוש מתכונים:

אני מחפש מתכון של קרין מהספר/מהטלוויזיה. איך מוצאים אותו באתר?

כל המתכונים באתר שלי ממוינים לפי קטגוריות: מוסים, בחושות, פאי ועוד… כל מתכון שראיתם באתר אמור להופיע גם בקטגוריה המתאימה. אם  עוד לא בחרתם מתכון, אבל אתם יודעים איזה סוג של מאפה או קינוח מתחשק לכם להכין, תוכלו פשוט לדפדף בקטגוריה ולקבל רעיונות. למתכונים לפי קטגוריות- לחצו כאן או על המילה “מתכונים” בסרגל האדום.

מתכונים שלי מתוכניות הטלוויזיה “המדריך לאפייה” ו”סודות מתוקים” ו”סודות מתוקים - הקונדיטוריה” מופיעים תחת קטגוריית תוכניות האפייה.

כדי לאתר מתכון, מוצר או כתבה פשוט הקלידו בחלון החיפוש את שמם (“בומב שוקולד”, “טריקולד”, “רינג”…) או מילת מפתח חשובה (“תמרים”, “שכבות”, “בראוניז”) והקישו על כפתור ה”חיפוש”. כל מה שנותר לכם עכשיו הוא לבחור מבין התוצאות שהתקבלו את זו שמעניינת אתכם.

מה זה חלון החיפוש?

החלון ממוקם בחלק העליון של העמוד.

חיפשתי מתכון מסוים של קרין והוא לא באתר.  זה יכול להיות?

באתר שלי יש מאות מתכונים- ביניהם רוב המתכונים שהצגתי בתוכניות הטלוויזיה, מתכונים מספרים ומתכונים חדשים שפירסמתי באתר. אבל אלה לא כל המתכונים שלי. ישנם מתכונים רבים שמופיעים באופן בלעדי בספרים שלי (“סודות מתוקים” “אפייה זה משחק ילדים”, “סודות מתוקים 2″ ו”אם לסבתא היה מיקסר”) ולא קיימים באינטרנט.

שתי דוגמאות קטנות למתכונים שלא נמצאים באתר הזה: השבקייה הזהובה המסולסלת שבתמונת הכניסה לקטגוריית הפרווה (“השבקייה של רותה” מתוך הספר “סודות מתוקים”) והקינוח בשכבות בכוס שמופיע ברצף התמונות המתחלפות בראש האתר (“מוס שוקולד במבה” מתוך הספר “אפייה זה משחק ילדים”).

אני מחפש מתכון שלא קיים באתר ובספרים שלך. תוכלי לרשום לי ?

לצערי אין לי אפשרות לכתוב מתכונים חדשים לפי בקשה. תבינו: פיתוח של מתכון חדש לוקח זמן. כל מתכון שאני מפרסמת עובר תהליך שכולל ניסיונות, טעימות, שיעורי ריקודי בטן (כדי לפצות על הקלוריות מהטעימות) תיקונים, וחוזר חלילה… גם אם הייתי עוזבת את כל העיסוקים האחרים שלי, לא מצטלמת לתוכניות ולא כותבת ספרים, לא הייתי מספיקה לעמוד בקצב ה”הזמנות” למתכונים שמגיעת אליי.

אני רוצה מתכונים בלי מוצרי חלב/ בלי קמח/ בלי ביצים/ בלי מרגרינה וחמאה.

קטגוריית “פרווה” - מתכונים ללא מוצרי חלב.

קטגוריית “ללא גלוטן” - מתכונים ללא קמח חיטה, שמתאימים גם לסובלים מרגישות לגלוטן (צליאק, או כרסת בעברית).

ומה לגבי חולי סכרת? לנו לא מגיע?

ברור שמגיע! באתר תמצאו גם מתכונים מתוקים ללא תוספת סוכר, על בסיס תחליף סוכרלוז. מתכונים נוספים אולי עוד יצטרפו בהמשך.

החלפות והמרות:

המתכון הוא חלבי ואני רוצה להפוך אותו לפרווה. מהם התחליפים?

  • חלב - חלב סויה , חלב קוקוס או חלב ריץ ‘.
  • חמאה - מרגרינה או מרגרינה בטעם חמאה.
  • שמנת מתוקה להקצפה - שמנת צמחית להקצפה (שימו לב: אם הקצפת הצמחית שבחרתם כבר ממותקת, כדאי להפחית טיפה את הסוכר במתכון. ואם השמנת המתוקה במתכון אמורה לעבור בישול/אפייה /חימום -חשוב לוודא על האריזה שהשמנת הצמחית לא מתפרקת בחום).
  • שמנת חמוצה / רוויון - תחליף חלב (חלב קוקוס, חלב סויה, שמנת צמחית לבישול) או מעדן סויה בטעם וניל, בתוספת כפית מיץ לימון לכל כוס.

האם אפשר להחליף חמאה או מרגרינה בשמן ?

באופן כללי - לא. חמאה ומרגרינה הן שומן מוצק בטמפרטורת החדר ושמן נוזל. החלפה ביניהם משנה את האיזון בין חומרים יבשים לרטובים במתכון ולרוב מביאה תוצאה שונה בסיום האפייה.

באופן כללי אני ממליצה להצמד לחומרים ולאופן ההכנה בפעם הראשונה שמכינים מתכון חדש - רק אחרי שמצליחים אפשר להתחיל ” לשחק ” עם החומרים וההכנה (זו גם הדרך הכי טובה ללמוד לאפות לבד).

המתכון מכיל שמרית/ שמרים טריים. אפשר להחליף אותם בשמרים יבשים?

אין בעיה להחליף שמרים טריים ביבשים, ולהפך. יחס ההמרה הוא:

1 שקית שמרית (50 גרם) = 1 קובייה שמרים טריים (50 גרם) = 2 כפות שמרים יבשים (17 גרם).

אופן השימוש לא משתנה (פשוט מערבבים את השמרים עם הקמח), אבל יהיה הבדל מסויים בתוצאה- שמרים טריים נותנים למאפה ריח וטעם מודגשים יותר של שמרים.

המתכון מכיל קמח תופח. אפשר להחליף אותו בקמח רגיל ואבקת אפייה?

אין בעיה להחליף קמח תופח בקמח תופח תוצרת בית (שמכינים מקמח רגיל ואבקת אפייה). יחס ההמרה הוא:

1 כוס קמח תופח = 1 כוס קמח רגיל + 1 כפית אבקת אפייה

1 ק”ג קמח תופח = 1 ק”ג קמח רגיל + 2 שקיות אבקת אפייה

חשוב לזכור שההחלפה לא תמיד אפשרית בכיוון ההפוך: אם במתכון מופיעים קמח רגיל ואבקת אפייה, לא ניתן להחליף אותם אוטומטית בקמח תופח  (בדרך כלל היחס בין הקמח לחומרי ההתפחה לא יהיה זהה לזה שבקמח תופח, ולכן השינוי יגרום לעודף/ חוסר באבקת אפייה).

איך עוברים מנפח למשקל? כמה שוקלת כוס קמח/ סוכר/ אגוזים?

תשובות לשאלות הללו תמצאו בטבלת מידות ומשקולות >>

עוד על האתר:

האם אפשר לשלוח שאלות אישיות/ מקצועיות?

כן, בטופס יצירת קשר.

המתכון באתר שונה מזה שבספר! איזה מביניהם נכון?

שניהם נכונים!

אני מכינה את המתכונים שלי בכמה גרסאות ולפעמים לספר נכנסת גרסה שונה מזו שבאתר. לפעמים קורה שאני פתאום מקבלת חשק להכין את המתכון בצורה שונה ואפילו קורה שאני משנה מתכון בעקבות הערה או הארה של אנשים שונים שהכינו את המתכון.

האם אפשר להשתתף בתוכנית?

צילומי העונה הנוכחית הסתיימו, ובכל מקרה לא השתתפו בהם אורחים והן צולמו ללא קהל…

האם קרין מעבירה סדנאות או קורסים? על איזה קורסים קרין ממליצה?

בשל עומס עבודה, כרגע אין לי זמן להעביר סדנאות בכלל. לצערי אני גם לא מכירה מספיק את היצע הקורסים והסדנאות העכשווי (לפחות לא מספיק כדי להמליץ על מקום מסוים). טיפים כלליים לבחירה של מקום לימודים, וקצת על הדרך שאני עשיתי, תוכלו לקרוא בכתבה הבאה.

 איך אפשר להפגש עם קרין?

מדי פעם אני מקיימת מפגשים מסודרים בכל מיני חנויות ברחבי הארץ. תאריכים ושעות מפורסמים כאן באתר (בדף הבית). לצערי אי אפשר לקבוע איתי סדנה או מפגש פרטי.

למה המתכון לא הצליח?

הסברים על בעיות נפוצות בסוגים שונים של מתכונים תוכלו למצוא בסדרת הכתבות הבא:

שיטות להתפחת בצק שמרים

איך הורסים את זה- בצק פריך

איך הורסים את זה- נשיקות מרנג

איך הורסים את זה- עוגות בחושות

איך הורסים את זה- קרמבו ביתי

איך הורסים את זה- סופגניות

מדריך להכנת עוגות גבינה

איך הורסים את זה- אוזני המן

תרגילים למתחילים – מתכונים לקינוחים קלים

לאפות בבית זה קצת כמו לרכב על אופניים: ההתחלה לא יציבה, אבל כשמתרגלים קשה להבין  איך הסתבכנו פעם בסיבוב הפדלים (או המיקסר), ולמה חששנו כל כך ליפול (או שהעוגה תצנח). אבל מה עושים אם הגעתם לגיל 20, או 40, או 60- ועד היום לא יצא לכם לנסות? פשוט מתחילים בקטן, צוברים ביטחון וממשיכים קדימה.

במקום גלגלי עזר, ריכזנו עבורכם כאן מתכונים פשוטים, שיסייעו לכם לבנות מיומנות וגם ליהנות מתוצאות טעימות כבר בניסיונות הראשונים. ליד כל קישור תמצאו הסבר על ה”אתגרים” שמחכים במתכון ומשימה מומלצת להמשך.

כדורי שוקולד

למתכון לכדורי שוקולד >>

כדורי שוקולד הם המתכון האולטימטיבי למתחילים. קודם כל, הם לא עוברים אפייה (מה שאומר שקשה יחסית לשרוף אותם J). דבר שני, הם סלחניים יחסית לשינויים קטנים בכמויות כך שאפילו אם ביסקוויט או כמה קוביות שוקולד שהכנתם מראש נעלמו בנסיבות מסתוריות- תערובת השוקולד עדיין תצא מוצלחת.

התערובת שאנחנו ממליצים עליה היא זו שבבסיס עוגת כדורי השוקולד של קרין. כדי להכין כדורים בלבד, ללא קרם, מכינים את התערובת לפי ההוראות בשתי השורות הראשונות של המתכון. מהתערובת הרכה יוצרים בידיים כדורים בגודל אחיד (לפי ההעדפה האישית). את הכדורים אפשר לגלגל בסוכריות צבעוניות או בקוקוס  ואפילו “להתפרע” עם שברי אגוזים. אחרי הציפוי מעבירים למקרר עד התקשות. אחד או שניים רכים אפשר לנשנש כבר עכשיו.

האתגרים:

  • שבירת ביסקוויטים לפירורים (בידיים! לא צריך מעבד מזון).
  • המסה בסיר על האש של תערובת השוקולד, החמאה, החלב והסוכר.

קיצור דרך:

בימים עצלים במיוחד אפשר לוותר על גלגול הכדורים האישיים ולהכין “נקניק” שוקולד. פשוט מניחים את התערובת על גבי נייר אפייה או נייר כסף, ומגלגלים לצורה של צינור מאורך (אם נעזרים בשולי הנייר אפילו לא חייבים לגעת בידיים בתערובת). את ה”נקניק” המוכן עוטפים היטב ומעבירים למקרר או למקפיא ולפני ההגשה פורסים לפרוסות.

הצעד הבא:

עוגת כדורי שוקולד >>

אצבעות שוקולד תפוז

למתכון לאצבעות שוקולד תפוז >>

החטיפים הטעימים האלו עשויים משתי שכבות- שכבה של פיצפוצי אורז ושוקולד, ושכבה שוקולדית שניה, עם טוויסט תפוזי. אחרי הקירור פורסים לאצבעות אישיות. גם המתכון הזה הוא ללא אפייה וללא הקצפה.

האתגרים:

  • המסה של ממרח שוקולד במיקרו- שימו לב שאתם משתמשים בכלי מתאים ושנפטרתם מראש מכל שאריות עטיפת המתכת.
  • חימום של שמנת מתוקה עד שהיא כמעט רותחת (רק מתחילה לבעבע) בסיר על האש.
  • גירוד של קליפת תפוז, בפומפיה או בכלי מיוחד.

הצעד הבא:

ממתק פיצפוצי חלבה >>

קינוח בננה ספליט

למתכון לקינוח בננה ספליט >>

כדי להכין את המתכון הזה כבר תצטרכו להפעיל מיקסר (אלא אם יש לכם מטרפה טובה וידיים חזקות במיוחד). מצד שני, הכיריים והתנור שלכם יוכלו לנוח: אין כאן אפייה ואפילו לא המסה של שוקולד, כי משתמשים בסירופ מוכן.

כדי שהקצפת תצא מוצלחת, חשוב להשתמש בחלב קר ובשמנת מתוקה קרה מאוד, עם לא פחות  מ-30% שומן (ועדיף יותר). אם מקציפים במיקסר ידני, חשוב להקפיד לסובב אותו לכיוון אחד קבוע. הקצפת מוכנה כשהיא נפוחה, יציבה וכבר לא מטפטפת מהמקצף אם מרימים אותו (אפשר לעצור באמצע כדי לבדוק). צריך להזהר גם מהקצפת יתר- היא תגרום לקרם להפוך לדחוס במרקם של חמאה גרגירית.

האתגרים:

  • הקצפה של שמנת מתוקה עם אינסטנט פודינג וחלב.
  • ריסוק עוגיות במערוך.
  • זילוף קצפת בעזרת שקית זילוף.

קיצור דרך:

אם אין שקית זילוף אפשר להשתמש בשקית סנדוויצ’ים ממנה גוזרים את אחת הפינות, או אפילו לסדר ערימות של קצפת בכפות- התוצאה תהיה פחות מרשימה, אבל עדין טעימה מאוד.

הצעד הבא:

עוגת מעדן גבינה בציפוי ג’לי >>

עוגת זברה

למתכון לעוגת זברה >>

גם העוגה המרשימה הזו לא דורשת אפייה. הכנת הקרם פשוטה מאוד- מקציפים שמנת מתוקה (שוב, שמנת קרה מאוד שהיא לא שמנת לייט), אינסטנט פודינג, חלב וסוכר עד קבלת קרם יציב. מוסיפים גבינה ומקציפים 10 שניות על מהירות נמוכה. עכשיו נותר רק להעביר את הקרם לתבנית ולסדר בו באופן אנכי ביסקוויטים טבולים בחלב. את העוגה המעוצבת שומרים במקפיא ולפני ההגשה מקשטים בשוקולד מגורר.

האתגרים:

  • הקצפה של שמנת מתוקה עם אינסטנט פודינג, חלב וסוכר, ובשלב השני גם עם גבינה.
  • סידור הביסקוויטים בקרם.
  • גירור שוקולד בפומפיה, לקישוט.

הצעד הבא:

עוגת גבינה קרה- עוגת גבינה פירורים או עוגת גבינה על בסיס עוגיות.

עוגה ‘כושית’ שילדים אוהבים

למתכון עוגה כושית שילדים אוהבים >>

מוכנים להתחיל לאפות? הנה מתכון לעוגת שוקולד בחושה, שמכינים באמת בקלות. ממחמים מראש תנור ל-180 מעלות, מכניסים חומרים לפי הסדר לקערה וטורפים (כלומר מערבבים היטב היטב). את הבלילה המוכנה מוזגים לתבנית מלבנית בינונית (רגילה או  חד פעמית) ומעבירים לחצי שעה בתנור. כשהעוגה אפויה אפשר להוסיף מעליה גם רוטב שוקולדי חם.

האתגרים:

  • שבירת ביצים - עדיף לשבור כל ביצה לקערה קטנה, לוודא שלא נשארו קליפות, ורק אז להעביר לבלילה. אין צורך להפריד בין החלבון לחלמון.
  • אפייה - זה הזמן לחפש את חוברת ההוראות של התנור. מצב האפייה המומלץ הוא טורבו, אבל גם אפיה בחימום עליון+חימום תחתון תניב תוצאות טובות.
  • חימום של שמנת מתוקה עד שהיא כמעט רותחת (רק מתחילה לבעבע), בסיר על האש.

הצעד הבא:

עוגה כושית בגביעי גלידה . למתכון >>

מאפינס תפוחים ללא תפוחים

למתכון מאפינס תפוחים ללא תפוחים >>

מאפינס עסיסיים בטעם תפוח-קינמון, שההכנה שלהם לא דורשת קילוף או חיתוך תפוחים- אלא רק פתיחה של קופסת שימורים קנויה.

את המאפינס אופים בתבנית עם שקעי מאפינס שמרפדים בעטרות נייר (מנג’טים).  לחילופין משתמשים במנג’טים מסיליקון או בתבניות חד פעמיות אישיות באותו הגודל, שמניחים על גבי התבנית השטוחה של התנור.

האתגרים:

  • שבירת ביצים - עדיף לשבור כל ביצה לקערה קטנה, לוודא שלא נשארו קליפות, ורק אז להעביר לבלילה. אין צורך להפריד בין החלבון לחלמון.
  • ריסוק אגוזים , בשקית, עם פטיש.
  • אפייה - מצב האפייה המומלץ הוא טורבו, גם חום עליון+חום תחתון זה בסדר.

הצעד הבא:

עוגת שוקולד חמה או עוגת מייפל

עוגיות סבתא עם סוכר וקינמון

למתכון לעוגיות סבתא עם סוכר וקינמון >>

הכנת העוגיות הללו תדרוש מכם, מלבד הכנת בצק פשוט (שלא דורש הקצפה או קירור), גם רידוד במערוך וקריצה של צורות מתוכו. אין סיבה להלחץ- הסתדרתם עם המשימות האלו בגן ותסתדרו יפה גם עכשיו.

האתגרים:

  • שבירת ביצים - עדיף לשבור כל ביצה לקערה קטנה, לוודא שלא נשארו קליפות, ורק אז להעביר לבלילה. אין צורך להפריד בין החלבון לחלמון.
  • רידוד בצק במערוך .
  • קריצת עוגיות - בעזרת חותכני עוגיות מגניבים (כמו במתכון המצולם), או אפילו בעזרת כוס עם שוליים חדים.
  • אפייה - מצב האפיה המומלץ הוא טורבו, גם חום עליון+חום תחתון זה בסדר.

הצעד הבא:

עוגיות חמאה כמו עוגיות חמסה או עוגיות פרח ריבה.

עוגיות חמאת בוטנים

למתכון לעוגיות חמאת בוטנים >>

קשה לחשוב על עוגיות קלות יותר להכנה: בבלילה שלהן יש רק 3 רכיבים (ביצה אחת, כוס סוכר וכוס חמאת בוטנים) ואפילו זמן האפיה שלהן קצר במיוחד (עד 10 דקות).

האתגרים:

  • שבירת ביצה - הפעם זו רק ביצה אחת…
  • יצירת דוגמה בחותמת - אם אין חותמת מתאימה אפשר להשתמש במזלג ליצירת דוגמת פסים, כמו בתמונה
  • אפייה - גם כאן, מצב האפייה המומלץ הוא טורבו וגם חום עליון+חום תחתון זה בסדר.
  • המסה של שוקולד - לא חובה, רק אם רוצים להוסיף ציפוי לעוגיות המוכנות.

הצעד הבא:

עוגיות סנדוויץ’ שומשום-חלבה  >>

מזווה חומרי גלם לאפייה

הפעם אני מביאה את רשימת חומרי הגלם שכדאי שיהיו לכם במקרר, במקפיא ובמזווה.

הנה זה בא:

שוקולד

קונים ומאחסנים בארון סגור, ולא בארון שיש בו גם קמח (כי החרקים שלפעמים יש בקמח מאוד אוהבים שוקולד).

שוקולד מריר - מאיכות טובה (אני משתמשת בשוקולד בלגי 56% או מקסימום 63% מוצקי קקאו. המרוכזים יותר כבר קצת מרירים מדי בעיניי). אני מחזיקה לפחות 10 קילו ביום גרוע, אבל כל אחד לפי הקצב שלו… שווה לקנות בשק (5 או 10 קילו) בחנויות המתמחות, כדי להשיג אותו הכי בזול. אם אתם לא מחסלים שק שוקולד בקצב מהיר, כדאי להתארגן עם כמה חברים ולהתחלק בו.

שוקולד לבן - לקנות הכי טרי שיש. אם אתם מבחינים בקליפה דקה או עכירות על המטבעות - אל תקנו. שוקולד לבן ישן כמעט בלתי אפשרי להמיס, והוא מתפרק והופך לגרגירי.

שוקולד חלב - אני מחזיקה בכמויות קטנות בהרבה, הוא פחות משמש לאפייה.

קמח

קמח רב תכליתי, בכמות שמספיקה לכם לאפייה חודשית. כדאי לקנות גם כמה אריזות של קמח “לחם” עשיר בגלוטן, או לחילופין לקנות אבקת גלוטן בחנויות המתמחות ולהעשיר איתה את הקמח שאיתו אתם מתכוונים לאפות לחמים (גלוטן בכמות של 1% ממשקל הקמח, בערך כף גדושה גלוטן לקילו קמח רגיל).

מי שלא מכין קמח תופח ביתי (1 קילו קמח + 2 שקיות אבקת אפייה), כדאי שיחזיק גם קמח תופח. וכמובן קמח מלא למי שמשתמש.

אבקת אפייה ואבקת סודה לשתייה - כדאי לקנות בכמויות. מאוד מעצבן לגלות שאי אפשר לאפות רק כי נגמרה אבקת הסודה.

סוכר

סוכר לבן משמש בעיקר לאפייה, וכדאי לקנות ממנו מארז של 10 קילו ולאחסן בארון. במתכונים שלי אני משתמשת הרבה גם בסוכר חום כהה - אני עובדת עם הסוג שמגיע בשקית ניילון שטוחה, של סוגת טבע. זה שבקופסאות הפלסטיק עם המכסה הצבעוני פחות מומלץ בעיניי לאפייה, הוא הרבה פחות לח ומרקם המאפים יוצא פחות טוב באופן משמעותי.

אפשר להחזיק גם סוכר דמררה אבל לא חובה, אני כמעט ולא אופה איתו כי הוא גרגירי מאוד ויבש, ולא נמס כמעט במהלך האפייה. הוא מעולה לקישוט, כשרוצים את האפקט הגרגירי והמתפצח בפה. ולא לשכוח סוכר וניל, במיוחד למאפים מבוססי ביצים הוא מפיג את הריח ה”ביצתי” (למשל בביסקוטי).

מוצרי חלב

חמאה - לקנות ולשמור במדף סגור המיועד לה במקרר, היא סופחת ריחות בקלות. למי שמקפיד על פרווה - אז מרגרינה.

שמנת מתוקה - לפחות 32% שומן. (השמנת לבישול 15% שומן לא משמשת באפייה).

חלב 3% שומן (גם אם אתם שותים עם הקפה חלב 1%, לעוגות הוא לא מספיק עשיר).

ריוויון - מעולה להכנת עוגות בחושות, כמו גם שמנת חמוצה.

גבינה לבנה וגבינת שמנת - מתקלקלות די מהר, אז אותן אני דווקא קונה רק לפי הצורך ולא מחזיקה סטוקים.

שקדים ואגוזים

הכי טוב לקנות בזול בשוק, לא קלויים ובכמויות גדולות. שומרים במקפיא ומפשירים וקולים בתנור לפי הצורך. אגוזים או שקדים טחונים אני לא קונה אלא מכינה לבד (קולה וטוחנת גס/דק), אבל כן כדאי לקנות גם שבבי שקדים, שיפים מאוד לקישוט, ואבקת שקדים, שאי אפשר להכין לבד בבית. הסיבה - האבקה התעשייתית עשוייה משקדים אחרי שמיצו מהם את השומן, וזה מה שמאפשר לטחון אותם כל כך דק. בבית לא נצליח להגיע לטחינה לדרגת אבקה.

שיבולת שועל

שימו לב שאתם לא קונים קוואקר לבישול מהיר - כי זו שיבולת שועל טחונה והיא הופכת את העוגיות לדייסה במקום לקראנצ’יות. אני מחזיקה במקפיא 3-4 קילו לפחות, בהתחשב בכמויות שאני מכינה את עוגיות הגרנולה הממכרות.

שמרים

כמה שקיות של “שמרית” במקרר או שמרים יבשים בארון, תמיד שכדאי שיהיו שמרים בבית בהישג יד. שקיות שמרית מחזיקות 35 יום מיום הייצור. שמרים יבשים נשמרים חודשים ארוכים. שומרים בצנצנת בארון או במקרר. יש גם מי שמקפיאים את השמרים, אבל זה פחות מומלץ כי חלק מהם לא שורדים את תהליך ההקפאה-הפשרה ומתים, ולכן השמרים מאבדים מעט מכושר ההתפחה שלהם.

אינסטנט פודינג

משמש אותי רבות באפייה, גם לשימוש הרגיל (הכנת קצפת, עוגת גבינה פירורים) אבל גם לאפייה (למשל פאי אגסים), ואפילו בתוך בצקי שמרים (ב”סודות מתוקים” אני מכינה את בצק הסינרול עם פודינג).

ממרחים

ממרחים הם פתרון נהדר למליות לעוגות ועוגיות בטעם נפלא וללא מאמץ. אצלי באופן קבוע יש ממרח נוטלה, ממרח תמרים, ממרח שוקולד וממרח חלבה.

ריבות משמשות אף הן למילוי מעולה לעוגיות ועוגות: אני הכי הרבה משתמשת בריבת תות. כדאי להחזיק גם ריבת משמש במזווה (ואחרי הפתיחה במקרר) כדי לזגג איתה מאפים שרוצים שיבריקו ( פשוט מערבבים מעט ריבה עם מעט מים רותחים ומברישים).

תמצית וניל ומקל וניל - אני מחזיקה תמצית וניל פושטית (לטעם של פעם) וגם אחת משובחת ואמיתית. מקל וניל או שניים, שומרים במקפיא שלא יתייבש. לפני השימוש אני יוצקת עליו מים רותחים לכמה שניות, ש”יתעורר”, ואז חוצה ומגרגרת.

שימורים

שימורי הפירות שאני מאוד אוהבת הם אננס,דובדבנים ואגסים. כדאי להחזיק שימורי חלב קוקוס, וגם כמה שפופרות של חלב ממותק מרוכז.

קפואים

פירות יער קפואים, פסיפלורה קפואה (בשיא העונה אני חוצה ומרוקנת את הפירות לכלי אטום ומקפיאה), מיץ וקליפה של הדרים קפואים (בנפרד כמובן) .

יבשים” אחרים שנחמד שיש בבית

קוקוס, קורנפלור, ג’לטין, מי ורדים, מי זהר, תבלינים (קינמון, מוסקט, ג’ינג’ר, ציפורן, אניס והל), סירופ מייפל, דבש, סילאן, סירופ תירס, גלוקוזה, אבקת קפה נמס עלית (הכי טעימה באפייה), מבחר ליקרים ובעיקר ברנדי.

טיפים להכנת מרנג: בעיות נפוצות בהכנת נשיקות

קצפיות, נשיקות או מרנג. רשימת החומרים קצרצרה וגם הוראות ההכנה פשוטות… מה כבר יכול להשתבש? צוות האתר הזיק לנשיקות מקצף חלבונים וסוכר (מרנג), בארבע דרכים שונות. כך תוודאו שלכם בבית זה לא יקרה.

בעיה מספר 1: גרגירי סוכר שלא הומסו

את הנשיקות הללו הכנו מחלבונים וסוכר שחוממו יחד בקערה מעל סיר עם מים רותחים (“מרנג שוויצרי”). אבל במקרה הזה, לא חיכינו שכל הסוכר יתמוסס לפני שההעברנו את התערובת לקערת המקצף. התוצאה- שני “קישוטים” שנוספו לנשיקות. סוכר שנמס במהלך האפייה יצר שורה של בועיות קרמל צהובות. הנקודות הקטנטנות על פני הנשיקה הן פשוט גרגירי סוכר שלא הומסו.

בעיה מספר 2: חלמון (צהוב) בתערובת החלבונים (השקופה)

אחד השלבים הקריטיים ביותר בהכנת קצף מחלבונים (למרנג או לעוגה) הוא הפרדת הביצים. אם שומן יסתנן לתערובת החלבונים, אפילו בכמות קטנה, יכולת ההקצפה של החלבון תפגע בצורה משמעותית. וחלמון הביצה, כידוע, מכיל לא מעט שומן. את תערובת החלבונים שבתמונה הקצפנו די הרבה זמן. ועדיין, הקצף נותר רך ו”נוזלי” יחסית, והנשיקות שזילפנו ממנו השתטחו על נייר האפייה.

כדי להמנע מהבעיה הזו בבית מומלץ להפריד כל ביצה בנפרד. על ביצים שבהן החלמון לא הופרד מהחלבון בצורה טובה עדיף לוותר, או להפנות אותן למשימה אחרת (כמו סתם חביתה טעימה).

בעיה מספר 3: חום גבוה, אפייה קצרה

מרנג שנאפה זמן קצר, בחום גבוה יחסית (180 מעלות ומעלה) יכול להיות נפלא לקישוט עוגות. ראו למשל את תסרוקות המרנג של פאי הלימונענע. אבל מרנג רך ושחום שכזה הוא לא “נשיקה”. רק אפייה ארוכה, בחום נמוך, תבטיח שהנשיקות ישארו בהירות מבחוץ ויבשות ופריכות מבפנים.

בעיה מספר 4: זמן אפייה קצר מדי

במקרה הזה חום התנור היה תקין. נשיקות המרנג נאפו בלי לאבד את הצבע הלבן וכבר נראו מוכנות לאכילה. למרות שלפי השעון נותר עוד מספיק זמן עד סוף האפייה, החלטנו שלא יזיק לבדוק… אבל כמו במקרה הקודם, פירוק של נשיקה אחת הוביל למסקנה: כדי לאפות נשיקות צריך סבלנות. או לפחות משהו לעשות במהלך זמן האפייה הארוך (אם תמיד רציתם להתחיל לסרוג- זה בדיוק הזמן).

טיפים לאפייה בלי תוספת סוכר

סוכר הוא לא רק ממתיק: חוץ מתוספת טעם ומתיקות לדברי מאפה, לסוכר יש עוד כמה תפקידים חשובים, כמו ריכוך המרקם, שמירה על לחות המאפה והארכת חיי המדף שלו, השחמה, השפעה על פריכות ואווריריות, הגדלת נפח בהקצפה, סיוע לתפיחת בצק שמרים ועוד.

בגלל כל הדברים שסוכר יודע לעשות, התאמה של מתכונים “רגילים” לתחליף סוכר היא אתגר. אבל מניסיוני, ברוב דברי המאפה אפשר להגיע לתוצאה טובה על ידי שימוש חכם בתחליף סוכר- בשילוב עם פטנטים וסודות שתגלו בכל מתכון בנפרד (למשל, ריסוס בצק בשמן לפני האפייה כדי לסייע להשחמה, הוספת רסק תפוחים כדי להעניק לחות ורכות לעוגה ועוד).

למי שרוצה ללכת על בטוח אני ממליצה להיצמד למתכונים הבאים - בהם כבר עשיתי בשבילכם את העבודה. ההרפתקנים, לעומת זאת, יכולים להעזר באותן שיטות כדי לנסות לפתח גרסות חדשות ללא סוכר, למתכונים נוספים. אז מה חשוב להבין כשעוברים לאפייה עם תחליפי סוכר? טוב ששאלתם:

דברים שכדאי לדעת על אפייה ללא סוכר:

(1) תאום ציפיות - לא תמיד התוצאה זהה למקור.

לפעמים אפשר להרגיש שמשהו שונה בטעם- ממש כמו שקיים הבדל בין משקאות דיאט לגרסה הרגילה של אותו משקה. לא שזה בהכרח מפריע- יש שאפילו יגלו שהם מעדיפים את טעם התחליף… הוויתור על סוכר משפיע, כאמור, גם על הטריות והלחות (תחליף הסוכר מייבש, ולכן העוגות יישמרו טריות קצת פחות זמן).

(2) שימוש באבקה בתפזורת (לא בשקיות) והמרה לפי נפח (לא לפי משקל)

כוס אבקת סוכרלוז של סוגת בתפזורת (הסוג הנמכר בצנצנות) מקבילה במתיקותה לכוס אחת של סוכר רגיל. אבל שימו שהיחס הזה, של 1:1 תקף רק כשמתייחסים לנפח (כוסות, כפות, כפיות, מ”ל…), ולכן חשוב למדוד את התחליף באופן הזה, ולא במשקל (גרמים).

בנוסף, כשאתם אופים את המתכונים הבאים - הקפידו להשתמש באבקת הסוכרלוז של סוגת בתפזורת, ולא בזו שמגיעה בשקיות קטנטנות בסגנון בתי קפה- למרות שאותו חומר ממתיק משותף לשניהם הם שונים ביחס ההמרה מסוכר ובתפקודם במתכונים. אגב, כדי להמתיק קפה או תה, אפשר בהחלט להשתמש גם באבקה שבתפזורת.

(3) גובה המאפים

נפח המאפים ללא סוכר קטן משמעותית מהנפח המושג במתכון זהה המכיל סוכר. כדי שהעוגות עדיין ייצאו גבוהות ומרשימות, משתמשים בתבנית קטנה יותר (וכשמדובר בעוגיות - לוקחים בחשבון שמתקבלת כמות קטנה יותר). אם במתכון מופיעה תבנית באותו הגודל כמו בגרסה המקורית, כנראה שנוספו לו מרכיבים בכמות שמפצה על הקטנת הנפח.

אם אתם מנסים להתאים בעצמכם מתכון קיים לגרסה ללא תוספת סוכר, אפשר להגדיל את החומרים ב-20% עד 30%, כדי לקבל נפח גדול יותר, כמו הנפח המקורי במתכון עם הסוכר.

(4) הקצפה

הקצפה עם תחליף סוכר במקום סוכר תהיה קצרה בהרבה (והקצף ייצא יותר דחוס). הקצפת ביצים תארך חצי מהזמן הרגיל, הקצפה של שמנת מתוקה לקצפת תתקצר אף היא.

(5) תפיחה של בצקי שמרים

הסוכר מספק לשמרים אוכל, ובהיעדרו הם מתרבים בקצב איטי יחסית. כדי שהבצק יתפח בזמן סביר אני מגדילה את כמות השמרים במתכון.

(6) קיצור זמן האפייה

כמעט כל סוגי המאפה עם תחליפי סוכר יהיו מוכנים תוך זמן קצר בהרבה בהשוואה למאפים המכילים סוכר. כדי להבטיח שהעוגות לא יתייבשו, שימו עין על התנור ובדקו לעיתים קרובות מה קורה שם בפנים. קחו בחשבון שבגלל היעדר הסוכר המאפים לא יהיו שזופים מאוד, ולכן לא מומלץ לסמוך רק על מראה עיניים - אלא לבדוק במגע יד/נעיצת קיסם וכדומה.

(7) השחמה

מאפים ללא סוכר מתקבלים בהירים ולא שזופים בהשוואה לגרסה עם הסוכר. כדי לעזור להם להשחים קצת יותר, אפשר לרסס את הבצק בשמן, ממש לפני האפייה.

(8) מתיקות

כדי להגביר את תחושת המתיקות אפשר להבריש את המאפה המוכן בתחליף מייפל, למשל. שילוב של כמה סוגי ממתיקים במתכון אחד מחזק את תחושת המתיקות בפה (למשל תחליף סוכר ביחד עם תחליף דבש ללא תוספת סוכר).

(9) הקפאה לשמירה על הטריות

היעדר הסוכר גורם למאפים להתייבש ולהתיישן הרבה יותר מהר. כדי לשמור על טריות מקסימלית, מה שלא אוכלים בתוך כמה שעות מומלץ להקפיא. מפשירים ומחממים כמה דקות בתנור חם לפני שמגישים.

טיפים להכנת עוגות בחושות מושלמות

תקלות בעוגה בחושה הן מתסכלות במיוחד. כשהמתכון נראה פשוט, כשאצל חברים אותה עוגה יוצאת מצויין, כשנדמה שעבדנו לפי ההוראות- כמעט לא הוגן שמשהו ישתבש. ובכל זאת, כפי שנדגים מיד, אפשר בהחלט להרוס גם עוגות בחושות. לפניכם הבעיות המפורסמות ביותר- והסברים פשוטים שיעזרו לכם להמנע מהן.

התופעה: בליטה במרכז העוגה, סדקים עמוקים

הסיבה: חום תנור גבוה מדי

כשחום התנור גבוה, פני העוגה נאפים מהר בעוד פנים העוגה ממשך לתפוח. התוצאה היא “מראה של הר געש”- המרכז הנוזלי ממשיך לתפוח ופורץ את הקרום החיצוני של העוגה שכבר הספיק להתקשות. אם מוציאים את העוגה מהתנור לפני סיום האפייה המרכז ישקע שוב (ראו סעיף 3). אם מחכים שקיסם שננעץ יוצא יבש או עם פירורים יבשים- המרכז ישאר גבוה (וסדוק) גם אחרי האפייה.

במידה והתופעה חוזרת על עצמה בעוגות שונות, יתכן שיש בעיה בטרמוסטט. של התנור במקרה הזה, מד טמפרטורה פנימי יכול לעזור.

התופעה: עוגה נוזלת בתנור

הסיבה: עוף חומרי התפחה ו/או מילוי יתר של התבנית

אף אחד לא אוהב להרגיש קמצן, אבל גם נדיבות יתר יכולה ליצור בעיות. תוספת של יותר מדי חומרי התפחה- בשל מדידה לא נכונה של אבקת אפייה, או בשל שימוש בקמח תופח במקום בקמח רגיל- עשויה לגרום לבלילת העוגה לטפטף. התוצאה היא מראה לא ממש אסתטי של העוגה ושלולית של חומר מבוזבז שמלכלכת את תבנית התנור סביבה במקרה הטוב, או במקרה הפחות טוב- את תחתית התנור. גם הריח השרוף שמתלווה לעניין לא תורם להנאה.

תפיחה מוגזמת וטיפטופי בלילה יכולים להגרם גם ממילוי נדיב מדי של התבנית, שלא מותיר מרווח מספיק לתפיחה. מהסיבה הזו מומלץ שלא למלא תבנית מעבר לגובה המצויין במתכון ובכל מקרה, להשאיר בתבנית מעט מקום ריק.

התופעה: שקע במרכז העוגה

הסיבה: אפייה לא מספיקה

עוגה שיוצאת מהתנור לפני שאפייתה מסתיימת והפנים שלה עדיין רטוב ובלתי יציב נוטה הרבה פעמים “לקרוס” פנימה ולשקוע בחלקים שאינם אפויים לגמרי (לרוב, במרכז העוגה). גודל השקע שנוצר יכול להשתנות מאוד, בהתאם לשלב שבו נפרדה העוגה מהתנור.

זו, אגב, לא תמיד בעיה. בעוגות שאישיות חמות שבהן חשוב לשמור על מרכז עוגה רך ונוזלי- שקע חינני הוא חלק מהלוק. אם העוגה עלתה מאוד וצנחה כולה, בלי ליצור שקע נקודתי- הבעיה היא כנראה דווקא בעודף של חומרי התפחה.

התופעה: גושים בעוגה בעלי מרקם שונה (ולפעמים גם צבע שונה)

הסיבה: בעיות שונות באיחוד החומרים

קרה לכם שהתכוונתם להכין עוגה בחושה נקיה מתוספות, אבל כשפרסתם חתיכה נתקלתם במרקם מעניין או בנקודות של צבע שונה? למעשה, את הבעיה הזו אפשר לזהות עוד לפני שהעוגה נכנסת לתנור- היא נוצרת בשלב עיבוד הבלילה.

בין ההפתעות הנפוצות אפשר להזכיר גושי קמח (גושים לבנים, מתפוררים), גושי קקאו בעוגות שוקולד (גושים חומים, מתפוררים), גושי חמאה או מרגרינה (גושים לבנים, שמנוניים) וחתיכות קרושות של ביצים  (גושים צהובים).

כדי למנוע תקלות באיחוד החומרים, חשוב להצמד להוראות המתכון ולנפות אבקות (כמו קמח וקקאו) לפני השימוש. ועוד שני טיפים חשובים: א. במתכונים שהם נדרשת הקצפה של חמאה וסוכר- יש להשתמש בחמאה רכה (לא מומסת ונוזלית) שאותה מקציפים דקה לפני הוספת הביצים. ב. כשמצויין להוסיף את הביצים בזו אחר זו (ולא בבת אחת), כדאי להקפיד על העניין- אחרת הבלילה עלולה להתפרק בעיבוד.

התופעה: תוספות שוקעות לתחתית

סיבות: בלילה לא מתאימה לתוספות ו/או חום תנור נמוך מדי ו/או מילוי כבד מדי ו/או עיבוד לא נכון

לא כל בלילה של עוגה יכולה לתמוך בתוספות, בלי שישקעו בה- יש עוגות שפשוט לא מיועדות לעניין. אבל גם בלילה של מתכון מתאים יכולה להתקשות במשימה, אם חום התנור נמוך מדי (מה שעשוי לקרות, למשל, כשלא מחממים את התנור לפני תחילת האפייה, או כאשר קיימת בעיה בטרמוסטט).

מילוי כבד מדי (קוביות פרי גדולות מדי, שכבה עבה מדי של מילוי וכו’) הוא סיבה  אפשרית נוספת לתקלה. לבסוף, בעיות שונות באיחוד החומרים משפיעות על מידת השקיעה של התוספות (טיפים למניעה של בעיות כאלה תוכלו למצוא בסעיף הקודם).

המדריך להקפאת עוגות

כל מי שבא אליי תמיד מצפה למשהו מתוק. אם אני מוזמנת לאירוע חברתי - גם אז אני תמיד “חייבת” להביא איתי קינוח. אבל, לא תמיד יש לי זמן להכין משהו ולפעמים יש לי ימים שאני לא יוצאת מהמטבח כל היום - ואין לי תמיד למי לתת את כל מה שיוצא מהתנור. הפתרון שלי - להקפיא! ככה תמיד יש לי משהו מתוק להגיש או לקחת איתי גם בימים העמוסים ביותר. אז הנה כל הסודות שלי עם הקפאת עוגות.

אילו עוגות אפשר להקפיא ואיך?

קשה לתת תשובה חד משמעית לשאלה מה מותר להקפיא- ישנן עוגות דומות שמגיבות בצורה שונה להקפאה. אבל באופן כללי אפשר לומר שעוגות שוקולד, עוגות בחושות שלא מכילות פרי, עוגות מוס, מרנג (נשיקות) ועוגיות יבשות נשמרות טוב במקפיא וגם ישרדו בהצלחה את תהליך ההפשרה.

לפני הקפאה של עוגות או עוגיות רצוי לעטוף אותן היטב כדי למנוע חדירה של ריחות מהמקפיא. אפשר להשתמש בניילון נצמד, נייר כסף או קופסה אטומה. עוגות אפויות שרק יצאו מהתנור מומלץ לקרר קודם לטמפרטורת החדר, אחרת הן יגרמו לחימום מיותר של המקפיא וגרוע מכך - להווצרות של לחות בתוך האריזה. במקפיא האדים יהפכו לגושי קרח קטנים ובהפשרה לשלוליות מים מרגיזות (שעלולות לקלקל את המאפה המופשר).

מה לא להקפיא?

לא כדאי להקפיא עוגות שמכילות פירות טריים- פירות מופשרים נוטים להיות סמרטוטיים ורטובים.

אם יש ברירה, רצוי גם לא להקפיא לגמרי עוגות גבינה- עוגות גבינה שהוקפאו והופשרו אמנם יהיו יציבות יותר, אבל מרקמן יפגע. פחות בעייתי להקפיא חלקית, עד התייצבות בלבד (ולא לצורך אחסון), עוגות גבינה קרות. בעוגות שמניחים עליהן תוספות כבדות העניין אפילו מומלץ- בתנאי שאחרי הביקור הקצר בפריזר העוגה חוזרת למקרר.

כמה זמן מותר לשמור עוגות בפריזר?

משך האחסון המקסימלי במקפיא ביתי הוא שלושה חודשים. בקונדיטוריות אמנם מחזיקים עוגות קפואות לזמן ממושך בהרבה. אבל אם הפריזר שלכם לא חזק כמו מקפיא מקצועי, אם הוא נפתח כמה פעמים ביום (כדי לבדוק אם הופיע בו ארטיק חדש…) ולפעמים מפוצץ במוצרים, שלושה חודשים הם באמת הגבול העליון.

איך מפשירים עוגות?

עוגות בחושות אפשר להפשיר בטמפרטורת החדר או במקרר, כשהן עדיין עטופות. עוגות אישיות אפשר להעביר מהמקפיא לחימום קצר בתנור או אפילו במיקרוגל. אם התבנית אינה מתאימה למיקרו חשוב להוציא את העוגה ממנה קודם לחימום (למען הסר ספק- אסור לחמם תבנית מתכת במיקרו!).

בעוגות שמתייצבות במקפיא ולאחר מכן חוזרות למקרר (עוגות מוס, עוגות גבינה קרות) פועלים לפי הוראות המתכון. עוגות מוס מומלץ בדרך כלל להגיש כשהן קפואות למחצה- אחרי הפשרה חלקית במקרר או (בימים חמים במיוחד) על השולחן בטמפרטורת החדר.

הקפאה של עוגות לפני אפייה

עוגות מסוימות ניתן לשמור במקפיא כשהן עדיין לא אפויות, ולאפות ישר מהמקפיא.

בשמרים השלב המומלץ להקפאה הוא לאחר התפחה ראשונה ועיצוב (גלגול לרולדה, קליעת חלה וכו’), ולפני התפחה שנייה. כשרוצים לאפות, מוציאים את העוגה הקפואה ומאפשרים לה לתפוח בטמפרטורת החדר. זה יקח קצת יותר זמן מבדרך כלל, אבל יקרה בסוף. לאחר ההתפחה מעבירים לתנור חם ואופים כרגיל. התוצאה היא עוגת שמרים טרייה, שאף אחד לא יוכל לנחש שהעבודה האמיתית הושקעה בה לפני חודש… כשמדובר ברוגלך ומאפים דומים שדורשים התפחה אחת בלבד- מקפיאים אחרי העיצוב (כרגיל) אבל אופים ישירות מהמקפיא, ללא הפשרה והתפחה בטמפרטורת החדר. במקרה הזה מה שיתארך מעט יהיה זמן האפייה.

עוגות נוספות שכיף להקפיא לפני סיום האפייה הן עוגות שוקולד חמות. השיטה, שבה משתמשות לא מעט מסעדות המגישות את הקינוח הזה, היא לאפות באופן חלקי (מחצית מהזמן הדרוש) ואז להעביר להקפאה.

כשרוצים להגיש, מחממים שוב את התנור ומחזירים אליו את העוגות לסיום האפייה. מכיוון שזמן האפייה יכול להשתנות, ופנים נוזלי ושוקולדי הוא עניין של תזמון מדוייק, כדאי לאפות קודם עוגה אישית אחת לניסיון, ורק אחר כך, כשיודעים מהו זמן האפייה הנדרש, להעביר לתנור את יתר העוגות.

אלכוהול סוכר והקפאה

קיימים רכיבים מסוימים ש”מפריעים” להקפאה- מורידים את נקודת הקיפאון של הקינוח (כך שלא יהפוך למוצק בטמפרטורת המקפיא) או משפיעים על אופן ההתגבשות כך שלא יהפוך ל”קרח”. מי שאחסן פעם בקבוק וודקה או רום בפריזר יודע, למשל, שאלכוהול לא קופא כל כך מהר. במקפיא ביתי אלכוהול נקי אמור להשאר במצב נוזלי. הוספה של ליקר אלכוהולי לקינוח קפוא עשויה למתן את ההתמצקות שלו. גם נוכחות של סוכר (סוכר לבן, דבש וסוכר ממקורות אחרים) בקינוח תסייע לו להשאר רך.

התכונות הללו מועילות מאוד כשמדובר בגלידות- ובעיקר בגלידות שמכינים ללא מכונה. המרקם המדהים של גלידת השוקולד הבאה מתבסס בין היתר על הטריק הזה. גם סוכריות החרוסת על מקל שמכילות כמות נכבדת של סוכר וגם אלכוהול, לא יתקשו לאבן אצלכם במקפיא.

הקפאה וטעם

לטמפרטורה שבה מוגש קינוח יש השפעה על מידת המתיקות שלו. עוגת שוקולד תרגיש מתוקה יותר לאחר חימום מאשר בטמפרטורת החדר. מוס קפוא שרק יצא מהפריזר יהיה פחות מתוק מאותו מוס לאחר הפשרה.

טיפים להכנת עוגיות אלפחורס

אלפחורס הן עוגיות בהירות ונמסות בפה, מוצמדות לזוגות בעזרת ריבת חלב, ולרוב גם מקושטות בקוקוס, שעשו עלייה מוצלחת לארץ- וכיום נמכרות כמעט בכל קונדיטוריה או בית קפה. לכאורה, לפחות, גם ההכנה שלהן בבית לא מסובכת. אבל איכשהו (אם לשפוט לפי הפניות שממגיעות אלינו) לא מעט גולשים נתקלים בקשיים בדרך. מה לא לעשות כשעושים אלפחורס - בכתבה שלפניכם.

התופעה: בצק מתפורר מדי

הסיבה: עודף חומרים יבשים

בצק יבש מדי יכול להיות תוצאה של מדידה נדיבה מדי של קמח וקורנפלור, או שימוש בחלמונים קטנים מדי. אבל לא רק. בשל שינויים ברמות הספיגה של הקמח (בין יום יבש ללח, בין יצרן ליצרן…), גם כאשר מקפידים על כמויות מדוייקות, לפעמים יתקבל בצק מתפורר ולא מספיק אחיד.

הפתרון לבעיה פשוט- מוסיפים מעט נוזלים (כמה כפות של חלמון ביצה או חלב) עד שהמרקם “מסתדר”, והבצק קטיפתי ונוח לעבודה.

התופעה: בצק דביק מדי

הסיבה: עודף חומרים רטובים

התופעה ההפוכה לבעיה הראשונה נוצרת בשל אותן סיבות עקרוניות: מדידה לא נכונה של חומרים (הפעם, עודף נוזלים שיכול להגרם על ידי שימוש בחלמונים גדולים מהרצוי ו/או מדידת החומרים היבשים בכוסות קטנות מדי) או שינויים ברמות הספיגה של הקמח (שהם באמת לא בשליטתכם, אבל ניתנים לטיפול בקלות).

כדי לפתור את הבעיה, אם נוצרה, מוסיפים קמח ו/ או קורנפלור, ומעבדים עד שהבצק קטיפתי ונוח לעבודה.מכיוון שהבצק מתייצב מעט בקרור, כדאי לחכות עם תוספת הקמח עד אחרי שלב המנוחה במקרר.

התופעה: אלפחורס שתופחים באפייה באופן לא אחיד (“מבעבעים” ומשתטחים), סדקים באלפחורס

הסיבה: מנוחה לא מספיקה של הבצק לפני עיצוב העוגיות

לפחות לפי הניסויים שלנו, הסיבה העיקרית לתופעה היא שהות קצרה מדי של הבצק במקרר, אחרי האיחוד שלו. השלב הזה קריטי לא רק כדי למצק מחדש את החמאה שהתחממה, ולאפשר עבודה עם בצק נוח יותר- אלא גם להשלמת הטמעת הנוזלים לתערובת הקמח והקורנפלור. בצק שכבר נח במקרר, והתחמם שוב בעת העיבוד, יטה הרבה פחות לבעיה הזו.

כדי להמנע מהבעיה, מקפידים לתת לבצק זמן מנוחה מספיק במקרר, לספיגת נוזלים והתייצבות החמאה.בנוסף, מחממים את התנור מראש לחום המתאים ומקפידים על זמן אפייה נכון, בהתאם למראה האלפחורס שבתנור.

התופעה: אלפחורס שתופחים באפייה (באופן אחיד, אבל יותר מדי) ומתפשטים יותר מהרצוי

הסיבה: בצק רטוב מדי ו/או עודף חומרי התפחה

אלפחורס אומרים לתפוח מעט בתנור- אבל לא להתפשט מאוד. עוגיות מבצק רטוב מדי, או עם כמות נדיבה מדי של אבקת אפייה וסודה לשתייה, עלולות להתרחב יותר מהרצוי, להדבק זו לזו ולאבד את הצורה המעוצבת. לא שזה כל כך נורא: הן עדיין ישאר טעימות… אלא אם הגזמתם מאוד עם אבקת הסודה (אז יתחזק גם טעם הלוואי המריר הנובע ממנה).

כדי להמנע מהבעיה מקפידים על מדידה נכונה של חומרים, על עבודה עם בצק במרקם קטיפתי (לבצק שהתקבל רטוב ודביק מדי, כאמור, מוסיפים מעט קמח/ קורנפלור בעת הרידוד) ועל אפייה בתנור שכוון מראש לחום הנכון.

התופעה: אלפחורס קשים מדי

הסיבה: המתנה קצרה מדי אחרי האפייה והמילוי ו/או כמות קטנה מדי של מלית

הם נראים כמו אלפחורס מושלמים, אבל הביס הראשון מאכזב. איפה המרקם המתמוסס? בדרך כלל, הבעיה הזו נובעת מטעימה מוקדמת מדי של העוגיות. כדי שאלפחורס יהיו באמת אלפחורס, הם חייבים לספוג לחות מהאוויר והמילוי, תהליך שדורש חצי יום-יום לפחות.

גם מלית ריבת חלב שלא נמרחה בנדיבות (עניין מבאס בפני עצמו, שהרי הכי כיף לאכול עוגייה גדושה בריבת חלב), החלפת ריבת החלב במלית אחרת (יבשה מדי) או בצק יבש במיוחד עלולים להוביל למרקם קשה מהרצוי. החדשות הטובות הן שהבעיה הזו בדרך נפתרת מעצמה- הלחות שבאוויר ממשיכה לרכך את העוגיות לאורך הזמן, והמרקם שלהן ילך וישתפר.

כדי להמנע מהבעיה ממלאים בנדיבות את עוגיות האלפחורס המצוננות ומחכים בסבלנות לפחות לילה (ועדיף 24 שעות) לפני שטועמים. נכון שלא קל לחכות - אבל זה שווה את זה.