משחקים מבצק חלה – איך קולעים בקלות חלות ולחמניות

חלת השמרים הטעימה יכולה לקבל אופי אחר לגמרי, בהתאם לעיצוב שתבחרו לה: חלת ענק חגיגית בקליעה מורכבת או לחמניות של יום יום, בצורת שבלול או כצמידי צמות. בכתבה הבאה רכזנו מבחר רעיונות כאלה.עקבו אחרי ההסברים והתמונות, וגם אתם תוכלו לקלוע (חלה) לטעמכם- כשמבינים את הרעיון הבסיסי, גם העיצובים היותר מסובכים למראה הופכים למשחק נחמד.

לפני שמתחילים

קשה לפספס לגמרי כשמדובר בחלה ביתית. גם אם עושים טעות או שתיים בדרך (קולעים הדוק מדי, לא מתפיחים מספיק, שורפים את השכבה העליונה…) חלה שרק יצאה מהתנור הפרטי היא הנאה גדולה. ועדיין, יש כמה כללים שכדאי להכיר כדי להבטיח תוצאה טובה יותר.

  • נזהרים מהטעויות הנפוצות- בכל שלב בהכנת החלות, מעיבוד הבצק, דרך הקליעה ועד האפייה, יכולות להתרחש תקלות. הציצו בכתבה הבאה כדי לדעת מה לא כדאי לעשות.
  • מתפיחים “לפי העין” ולא “לפי השעון”- זמן ההתפחה יכול להשתנות מאוד בהתאם לטמפרטורת החדר. בצק שתפח תוך חצי שעה בקיץ יכול לדרוש שעתיים של התפחה בחורף, ולפעמים אפילו יותר.
  • מתחילים בגלגול חלק לכדורים/ רצועות- לא חובה, אבל כדי למנוע קמטוטים ולקבל בצק שפניו חלקים, לפני שמגלגלים את הבצק אחרי ההתפחה הראשונה- כדאי למתוח אותו מעט ולקפל כלפי פנים, תוך הוצאת אוויר קלה.זה נכון גם כשיוצרים כדורים וגם כשמעצבים רצועות בצק (שהן למעשה גלילי בצק ארוכים, בקוטר אחיד) לחלה.
  • מסיימים קליעת חלה בטיפול בקצוות- גם זו לא חובה, אבל אם רוצים לקבל מראה אסתטי ומקצועי יותר- כדאי לקפל את קצוות החלה ולהחביא אותן מתחת למאפה, בסיום העיצוב (ולפני ההתפחה השנייה). אם החלה ארוכה מדי, או שהקליעה בקצה פחות מוצלחת- אפשר באותה הזדמנות לקצר את החלה, בצביטת הבצק העודף. מהבצק שיישאר תמיד אפשר להכין לחמניות קטנות (ראו הצעות בהמשך).
  • את ההתפחה שלפני האפייה מבצעים על על התבנית- אל תתפיחו את החלה המעוצבת על משטח עבודה, אלא ישירות בתבנית בה תאפה (אם לא משתמשים בתבנית מיוחדת, פשוט העבירו אותה לפני ההתפחה לתבנית התנור המורופדת בנייר אפייה). אם מניידים אותה אחרי ההתפחה, היא עלולה לאבד אוויר וצורה- וחבל.
  • משגיחים על התנור- זמן האפייה משתנה מאוד בהתאם לנטיות התנור האישי ובעיקר- בהתאם לגודל החלה (צמידי חלות או לחמניות ייאפו תוך עשרות דקות בודדות, חלות ענק יידרשו כשעה ויותר). אם אתם אופים חלה בפעם הראשונה, או אם הפעם החלטתם ללכת על חלה בגודל שונה משמעותית- עקבו מקרוב אחרי התנור. אם החלה משחימה מהר מדי- הנמיכו את החום, ובמידת הצורך כסו בנייר אלומיניום (אבל המשיכו לאפות עד שתהיה מוכנה גם מבפנים).

חלה בסיסית, מ-3 רצועות

החלה המסורתית, בקליעה הפשוטה והמוכרת ביותר, מורכבת מ-3 רצועות שכרוכות אחת בשנייה- ממש כמו שקולעים צמה לשיער. בגני ילדים לומדים לקלוע באופן הזה חלות לשבת בגיל צעיר למדי, אבל למי שהתרחק מימי הגן, וגם לא מתהדר ברעמה ארוכה שאפשר להתאמן עליה, הנה תזכורת מהירה לאופן ההכנה:

  • מגלגלים 3 רצועות. מחברים בקצה או מתחילים לקלוע מהאמצע (לצד אחד, ואז לצד שני- כך הקצוות יתקבלו יפים יותר).
  • מעבירים את הרצועה הימנית ביותר מעל הרצועה האמצעית (כך שהיא תהפוך כעת לרצועה האמצעית).
  • מעבירים את הרצועה השמאלית ביותר מעל הרצועה האמצעית (כך שהיא תהפוך כעת לרצועה האמצעית).
  • חוזרים על הפעולות עד שהחלה כולה קלועה.
  • מקפלים את הקצוות מתחת (למראה נקי יותר), מתפיחים, מזגגים ואופים.

חלת קומותיים ענקית

  • דרך לעיצוב חלה ענקית במראה מעט יותר מרשים- חלה אחת בשתי קומות, שמורכבות משתי חלות בסיסיות באותו אורך, האחת עבה והשנייה דקה. אופן ההכנה:
  • מעצבים חלה עבה מ-3 רצועות.
  • בנפרד, מעצבים חלה דקה מ-3 רצועות. אם אחת החלות ארוכה מדי, מקצרים אותה על ידי צביטת בצק מיותר מהקצוות.
  • מניחים את החלה הדקה מעל החלה העבה (אם הבצק מקומח מאוד והחלות יבשות, אפשר להרטיב את החלה התחתונה במעט מים לפני הנחת החלה העילונה).
  • מעבירים יחד להתפחה על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה. מזגגים ואופים.

חלה מ-5 רצועות

שיטת קליעה למתקדמים, שנדמית קצת מסובכת בהתחלה- עד שקולטים את העקרון. במקום 3 רצועות, כמקובל, מרדדים 5 רצועות. צובטים אותן יחד בקצה העליון, לחיבור. ממספרים את הרצועות מ-1 עד 5 (לא משנה מאיזה כיוון, בתנאי שתשמרו עליו לאורך כל הקליעה). לאחר כל שינוי בסדר הרצועות ממספרים מחדש באותו האופן. התוצאה- חלה עבה, גבוהה ומעוצבת במיוחד. אופן ההכנה:

  1. מגלגלים 5 רצועות, מחברים וממספרים (1-2-3-4-5). מעבירים את רצועה 1 מעל רצועה 3.
  2. ממספרים מחדש, ומעבירים את רצועה 2 מעל רצועה 3.
  3. ממספרים מחדש, ומעבירים את 5 מעל 2.
  4. וחוזר חלילה, לפי סדר הפעולות הזה, עד שהחלה כולה קלועה.
  5. צובטים את קצוות החלה ומקפלים מתחת (למראה נקי יותר), מתפיחים, מזגגים ואופים.

חלה עגולה, עם תוספות

חלה עגולה היא מסמלי ראש השנה- אבל תתקבל בברכה גם בכל הזדמנות חגיגית. לגיוון, אפשר להטמין תוספות בבצק ולהכין חלת תפוח בדבש. אופן ההכנה:

  • מרדדים את הבצק על משטח מקומח למלבן בעובי 1 ס”מ בערך. מפזרים תוספות.
  • מגלגלים לאורך, כרולדה (התוספות יוחבאו בבצק ויתקבל מעין “נקניק” ארוך).
  • מגלגלים את הרולדה סביב עצמה, בצורת שבלול.
  • מעבירים להתפחה על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה. מזגגים ואופים.

לחמניות שמיניות

  • העיצוב המוכר של לחמניות השמינייה הנמכרות בחנויות מבוסס על רצועה אחת, שמפותלת סביב עצמה לצמה. הבצק, כרגיל, הוא בצק החלה המוכר. אופן ההכנה:
  • מגלגלים רצועות נפרדות (“נקניקים”), בערך באורך של 40 ס”מ, ומכינים כל לחמנייה מרצועה אחת.
  • יוצרים לולאה ברצועה- מקפלים בערך 1/3 מהרצועה בזויות של 90 מעלות, לצורה שמזכירה את האות ד’ בעברית או L’ באנגלית.
  • דוחפים את קצה החלק הארוך יותר של רצועת הבצק לתוך הלולאה- כעת במקום החלק הארוך תתקבל לולאה נוספת, גדולה יותר.
  • מסובבים את הלולאה החדשה (הגדולה יותר) חצי סיבוב, לכיוון הפוך מזה של רצועת הבצק הקצרה, שעדיין משוחררת.
  • תופסים את הרצועה הקצרה, מקפלים מתחת לשמיניה ומחביאים את הקצה בתוך הלולאה שסובבנו, לסגירה.
  • מתפיחים, מזגגים ואופים.

צמידי חלות

לתוספת רושם בארוחה חגיגית, אפשר לשדרג את סידור השולחן בעזרת מחזיקי מפיות אכילים- צמידי לחמניות קלועים, שמתאימים גם לקישוט מפית אישית וגם לכרסום… לא חייבים ללוש בצק במיוחד- מכיוון שהנדרשת כמות קטנה לעיצוב כל צמיד, אם אתם מכינים במילא חלה קלועה מכל סוג אחר, אפשר “לגנוב” מעט בצק מהקצוות. אופן ההכנה:

  1. עוטפים מערוך בנייר אלומיניום ומרססים במעט שמן.
  2. קולעים צמה דקה, שאורכה בערך כהיקף המערוך, מניחים על המערוך ומצמידים את קצוות הצמה זה לזה, ליצירת טבעת סגורה.
  3. חוזרים על הפעולות שוב, בהתאם למספר החלות הרצוי. ממקמים את המערוך על תבנית תנור (רצוי תבנית עמוקה מספיק, כך שהצמיד כולו יהיה באוויר).
  4. מתפיחים, מזגגים ואופים. זמן האפייה יהיה קצר במיוחד, כי החלות קטנות.

קטגוריות

תגובות (6)

Avatar

    Avatar
    רבקה קומלי

    קרין הספרים שלך אלופים מתכונים קלסים וקלים להכנה והטעם שלהם משובח ביותר

      Foody team
      מערכת Foody

      תודה רבה.

    Avatar
    אליסה

    ההתפחה הראשונה יצאה מושלמת, השניה לאחר הכליה לא עלה בכלל.. גם בתנור לאחר אפיה לא עלה בכלל.. אולי לשתי יותר מדי??

      Avatar
      מערכת Foody

      דווקא להיפך – יתכן ולא לשת מספיק זמן..
      יש סיבות רבות מדוע בצק שמרים לא תופח.
      יתכן והבצק שומני מדי והיה צריך זמן רב יותר לתפיחה השניה.
      יתכן גם חום גבוה מדי של התנור ולכן השמרים מתו מהר.

      Avatar
      מערכת Foody

      את מוזמנת להירשם לקבלת עדכונים. בתחתית עמוד הבית יש חלון הרשמה.

תוכן קולינרי ישראלי איכותי
powered by foody